Rakip analizi, rakiplerin ne durumda olduğunu gösteren bir araştırma yöntemidir. SEO uzmanları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapılan analizler neticesinde rekabet içerisinde olunan diğer markaları kendi markanızla kıyaslayarak stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
Peki rakip analizi yapılırken neye dikkat edilmelidir? Yanıltıcı olabilecek durumlar nelerdir? Gelin hep beraber bu durumları madde madde inceleyelim. Eminim bu yazıdan sonra yapacağınız rakip analizlerinden daha fazla fayda sağlayacaksınız. Maddelendirmek gerekirse:
- Rakiplerinizi Doğru Belirleyin : Rakip analizi yaparken gerçekçi olmayı asla unutmayın. İçerisinde olduğunuz durumu göz önünde bulundurarak karşılaştırma yapacağınız rakiplerinizi doğru seçin. Neden rakipleri doğru seçmek bu kadar önemli diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu durumu da şöyle açıklayabiliriz. Eğer kendinizden daha büyük rakipler seçerseniz yapacağınız veya yapmak isteyeceğiniz hamleler boyunuzu aşabilir ve kaynaklarınız yetersiz kalabilir. Kendinizden daha küçük rakipler seçerseniz zaten çok önde olduğunuzu düşünerek körleşmeye başlayabilir hatta yerinizde sayarak asla geri alamayacağınız zamanınızdan kayıplar verebilirsiniz.
- Rakiplerinizin En Çok Trafik Aldıkları Sayfaları Tespit Edin: Rakip analizinin en önemli adımlarından biri de budur. Rakiplerinizin en çok trafik aldıkları sayfaları tespit edip, o sayfalarda neleri doğru yaptıklarını, hangi kısımlardan öne çıktıklarını belirleyin. Bunları belirledikten sonra sayfa yapısını, anahtar kelime sıklığını, görsel ve video kullanımını ve dış desteklerden nasıl yararlandıklarını kendi hedef sayfalarınız karşılaştırabilirsiniz. Unutmayın ki rakip analizi de bir süreçtir. Doğru adımlarla ilerlenmelidir. Tespit edilen her madde size uygun olmayabilir. Birebir taklitlerden kaçınılmalıdır çünkü bu size büyük sorunlar yaratabilir.
- İçerik Kontrolü: İçerik kontrolü aslında bir önceki adımda da bahsettiğimiz gibi karşılaştırma yaparken daha net verilere ulaşmamızı sağlayan bir etmendir. Örnek üzerinden anlatmamız gerekirse; rakibinizin elmalar hakkında bir içerik ürettiğini varsayalım. Bu içerik sayesinde elma anahtar kelimesinin aranma hacminden %50’lik bir pay almış. Bu durumu kendi lehinize bir fırsata dönüştürebilirsiniz. İki farklı şekilde bu içerikten yararlanabilirsiniz. Birincisi sizde benzer bir içerik üretip aranma hacminden pay elde edebilirsiniz; ikinci fırsat ise %50’lik dilimin güzel bir yüzde olduğunu fark edip içerikleri nasıl hazırladıkları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sizler için aşağıya içerikte kontrol edilmesi gerekenleri liste şeklinde bırakıyorum. Umarım bu derecelendirmeler rakip analizi yaparken işinize yarayabilir.
- Hangi yapısal veri kullanılmış?
- Hangi alt başlıklar kullanılmış?
- Metin uzunlukları ne kadar?
- Anahtar kelime yoğunluğu nedir? (anahtar kelime/toplam kelime)
- Resimler nerde ve nasıl kullanılmış?
- Resim harici görsel öge kullanılmış mı?
- Kullanıcı deneyimini etkileyen unsurlar nelerdir?
- Anahtar Kelime Kullanımı: Anahtar kelime kullanımının önemi SEO ile ilgilenen herkes tarafından bilinmektedir. Doğru kullanımlar çok büyük faydalar sağlamaktadır. Kullanım sıklığı, yarattığı anlam, kullanıcıların merak ettiklerini yanıtlama kapasitesi ve buna benzer birçok madde anahtar kelime kullanımının yaratacağı etkilere etki eden unsurlardır. İnternetin patronu olan Google, kullanıcılarına en doğru ve iyi hizmeti sunmak istediği için hizmet sunan kullanıcılarını da bu şekilde değerlendirmektedir. Özetlemek gerekirse anahtar kelime kullanımını iyi analiz etmek rakip analizi için önemli bir etmendir. Rekabet içerisinde olunan markaların birbirlerini iyi ya da kötü etkiledikleri de gözle görülebilir bir durumdur.
- Backlink İncelemesi: SEO çalışması yapan herkesin bildiği üzere backlink, bir sitenin dış kaynaklardan aldığı yardım şeklinde özetlenebilmektedir. Domain otoritesi backlink kazandırılacak olan siteden yüksek olan diğer sitelerden sağlanan referans, sitelere olumlu etki yaratacaktır. Rakip analizi yapılırken bu kısma da dikkat edilmelidir. Off-page olarak adlandırılan bu çalışma aslında on-page SEO çalışmalarının tamamlayıcısıdır. Şöyle basit bir örnek vermek gerekirse kullanıcının deneyimleyip önerdiği ürünleri satın alırken içimiz daha rahat olmaktadır. Bu durumu da öyle düşünebiliriz. Adından ve markasından söz ettirmiş sitelerin, kendinden küçük sitelere referans olması backlink çalışması olarak adlandırılabilir.
Rakip analizi yapılırken de rakiplerimizin değerine değer katan dış kaynaklar iyi analiz edilip; tespit edilmelidir. Yapılacak olan çalışmalar için bu analiz bir yol haritası çıkarılmasına yardımcı olacaktır.
Yukarıdaki maddelerde ve görsellerde de gözlemleneceği üzere rakip analizi yapabilmek için birden fazla adım hayata geçirilmelidir. Rakiplerle hangi alanlarda karşılaştırılma yapılacağı da bu parametreler seçilirken dikkate alınması gereken unsurdur. Doğru rakip ve doğru yöntem kullanıldığından emin olmalısınız. Doğru sonuçlara ulaşamazsanız yazımın başında da dediğim gibi yapacağınız analizin gerçeklik payı oldukça düşük olacaktır ve bu analiz size bir getiri sağlamayacaktır.
Adım adım ilerleyerek, bu adımlara uyarak ve rakibinizi doğru seçerek yapacağınız analizlerle siteniz için çıkarımlarda bulunarak, eksik kaldığınız konuları kendi lehinize çevirmeniz de mümkün olacaktır.
SEO rakip analizlerini SEO eğitimleri ile birlikte geliştirebilir ve daha hızlı şekilde kararlar alabilirsiniz, farkları görebilir ve tespitlerde bulunabilirsiniz.