SEO

SEO Uzmanı Kime Denir? SEO Uzmanı Ne İş Yapar?

seo-uzmani-kime-denir

SEO uzmanı, arama motorlarına ve kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla web sitelerini belirli standartlarda optimize eden kişiye denmektedir. Bu optimizasyonlar sonucunda web sitesinin arama motorunda aranması dahilinde ilk sıraya çıkmasını sağlar. Ayrıca kullanıcılara da alakalı sonuçlar sunmayı odaklar.

Basit bir anlatımla SEO uzmanı; web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını sağlayan ve bu durumu raporlayan kişidir.

SEO Uzmanı Neler Yapar? Görevleri Nelerdir?

SEO Uzmanlarının kendilerine ait uzmanlık alanları olabilir ya da bir web sitesinin her alanına hakim olabilirler. Başlıca SEO uzmanının görevleri;

Ön Analiz Doğrultusunda Stratejik Planlar Oluşturma

SEO hizmeti almaya başladığınız anda, SEO uzmanları web sitenize bir ön analizde bulunurlar. Bu analiz anahtar kelime analizi, SWOT, rakip analizini ve benzeri analizleri kapsamaktadır. Analiz doğrultusunda web sitenize yapılacak optimizasyonları derleyerek stratejik plan oluştururlar.

Site İçi SEO Analizi

SEO uzmanları arama motorlarının işlerini kolaylaştırmaya ve sitenin, arama motorları tarafından kolaylıkla taranabilmesine yardımcı olmaktadır. Web sitenizde yaptıkları analizler doğrultusunda, web siteniz arama motorları tarafından taranmada sorun yaşıyor ise bunu yazılımcılara raporlarlar. SEO uzmanları yazılım dili bilmek zorunda değildir.

Kullanıcı Deneyimi (UX-user experiences) Analizi

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi SEO uzmanları hem arama motorlarına hem de kullanıcılara yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmalardan biri de kullanıcı deneyimini analiz etmektir. Kullanıcılar web sitesinden ne kadar memnun olurlarsa, web sitesi içinde geçirdikleri zaman o kadar artacak, bunu takiben web sitesinin de kalitesi artacaktır.

İçerik Analizi (Content Management)

İçerik analizi, SEO’nun en can alıcı noktalarından biridir. İçeriklerin düzgün yazılması, kullanıcının aradığını bulabilmesi, içeriğin kullanıcıyı tatmin etmesi gibi durumlar içerik analizi yaparken göz önünde bulundurulur. SEO Uzmanları, içerik analizlerini yaparken içerik kalitesine oldukça dikkat etmektedir. Bilim, sağlık ve benzeri konularda içeriklerin güvenilir ve açıklayıcı olması SEO için oldukça önemlidir.

KPI (Performans Raporlama)

Yapılan araştırmalar ve optimizasyonlar sonucunda neler olduğunu SEO uzmanı size raporlayacaktır. Raporlar genellikle ay sonu gönderilmektedir. Yapılan anlaşmaya göre rapor gönderim aralığı da düzenlenebilir.

seo-uzmani-ne-is-yapar

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

Her meslekte olduğu gibi SEO Uzmanı olurken bazı adımlar bulunmaktadır.

    • SEO Uzmanı olabilmek için öncelikle SEO eğitimlerinden faydalanmanız gerekebilir. Aldığınız eğitim sayesinde sektöre girişiniz çok daha kolay olacaktır. Sıfırdan uzmanlığa SEO eğitimleri sizin için çok iyi bir fırsat olabilir.
    • SEO uzmanlığı kursu ile başarınızı sertifikalamak çok daha kolay olacaktır. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz eğitim ve başarı sertifikası sizi rakiplerinizden oldukça öne geçirecektir.

<li”>Aldığınız SEO dersleriyle kendi web sitenizi oluşturabilir ve siteniz üzerinde yapacağınız oynamalar sayesinde kendinizi test ederek geliştirebilirsiniz. Sitenizde yapacağınız SEO optimizasyonlarını müşterilere göstererek portföyünüzü güçlendirebilirsiniz.

SEO Uzmanı Olmak için Yazılım Bilgisi Gerekli Mi?

SEO uzmanı olabilmek için yazılım bilgisi zorunlu değildir. Temel düzeyde HTML ve CSS bilgisi SEO için yeterlidir. Bunun dışında yazılım dilleri bilmeniz elbette sektörde işinize yarayacaktır ancak herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

SEO Uzmanlığına Geçiş Nasıl Olur?

SEO Uzmanı olabilmek için bazı süreçlerden geçmeli ve bazı kalıp bilgileri öğrenmeniz gerekmektedir.

  • Arama Motorlarını Tanıyın

En çok bilinen arama motoru Google olsa da, daha bir çok arama motoru bulunmaktadır. Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru da Google’dır. Bu yüzden Google’ın çalışma prensibini iyi bilmeniz gerekmektedir.

Google’ın prensibinden kısaca söz etmek gerekirse, web sitelerine botlarını gönderir ve siteyi taratır sonrasında indekslemeye hazır hale getirir.

Birçok işletme Google aramalarında ilk sıralarda çıkmayı hedeflemektedir. SEO uzmanlığı için Google’ın dilini öğrenmek önemlidir.

  • Yeniliklerin Takipçisi Olun

SEO sektöründe yeniliklerin takipçisi olma oldukça önemlidir. Özellikle Google her zaman kendini aktif tutmakta ve algoritmalarını her zaman yenilemektedir. Dünya genelinde bu yenilikler için SEO blogları bulunmaktadır. Günlük olarak bu blogları kontrol etmenizi öneririz.

  • Teknik Becerilerinizi Geliştirin ve Raporlamayı Unutmayın

SEO uzmanları yazılım dili bilmeseler de teknik açıdan yazılımla neler yapılabileceğini bilmelidirler. Bu bilinç çoğunlukla tecrübe ile veya sağlam bir SEO eğitimi ile sağlanabilir.

Raporlama ise bir SEO uzmanının en önemli özelliği olmalıdır. SEO uzmanı teknik hataları, trafik analizlerini, Google verilerini çeşitli SEO araçlarından derleyerek rapor veya sunu haline getirerek müşteriye iletmelidir.

  • SEO Araçlarını Kullanabilir Olmalısınız

SEO araçları sayesinde SEO uzmanları web sitesi hakkında genel bir analiz yapabilirler. Her şirket veya SEO uzmanı kendi stratejisini hangi araçla daha iyi planlayabiliyorsa, o aracı kullanmayı tercih eder. Bu yüzden SEO uzmanının, araçları kullanmayı bilmesi ve tanıması oldukça önemlidir. Başlıca her web sitesi için kullanılması gereken araçlar şunlardır;

Google Analytics, Google’ın sunduğu ücretsiz bir araçtır. İçinde web sitenize gelen kullanıcılar hakkında genel verilere ulaşabilirsiniz. Örneğin web siteniz çoğunlukla hangi ülkeden trafik almış, site içerisinde kullanıcılar ne kadar zaman geçirmiş, geçirdikleri zamanın ne kadarı aktif gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

GSC (Google Search Console), Google’ın sunduğu ücretsiz araçlardan biridir. Genel olarak bakıldığında web sitenizin performansını ölçmeye dayalı bir araçtır.

PageSpeed Insight yine Google’ın ücretsiz olarak sunduğu araçlardan biridir. Bu araç sayesinde web sitenizin tekik hatalarını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Semrush özel bir SEO aracıdır ve ücretlidir. Semrush üzerinden içerikleriniz için anahtar kelime araştırmaları yapabilir, organik trafiğinizi kontrol edebilir ve rakip analizleri yaparak, rakiplerinizle kendinizi karşılaştırabilirsiniz.

  • Denemekten Korkmayın

SEO uzmanı olmak için kesinlikle yeni bir strateji denemekten korkmayın. Edindiğiniz bilgileri asla teoride bırakmayın. Teoride kalan bilgiler eskimeye ve unutulmaya mahkumdur. SEO her zaman kendini yenileyen bir sektör olduğu için yeniliklere açık olun ve yenilikleri denemekten çekinmeyin.

  • Etkinliklere Katılın

SEO ile ilgili herhangi bir etkinlik yapıldığını duyduğunuzda ertelemeyin ve o etkinliğe hemen katılın. Bilişim camiasında bağlantı ağı oldukça önemlidir. Belki de sizin atladığınız bir durumu başka bir SEO uzmanından öğrenme fırsatı bulacaksınız.

Bol kullanıcılı ve bol trafikli web siteleriniz olsun!

avatar of clicks'us akademi

Yazar

Clicks'us Akademi

Clicks’us Digital olarak 2016 yılında kurulduk. 360 derece hizmet anlayışını benimseyen bir dijital performans ajansı olarak ‘Kaybolma, görün!’ mottosuyla yola çıktık. 20+ sektörde, lider markalar ile birlikte çalıştık. Bu uzun süreçte kazandığımız tüm tecrübelerle Clicks’us Akademi’yi kurduk. Bütün bilgilerimizi, 7 yılda edindiğimiz sektör iç görülerini, başarılı bir dijital performans ajansının ‘çalışan’ kampanyaları nasıl kurguladığını size öğretmek için sabırsızlanıyoruz.

0
Fikirlerinizi paylaşın, içeriğimize katkıda bulunun.x

SİZİ ARAYALIM






    SİZİ ARAYALIM

    Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formu doldurabilirsiniz